Luister IndieXL

Luister mee!

Zoeken

Oproep: Steun IndieXL

05-10-2016

IndieXL is een radiostation dat alleen via Internet te beluisteren is. Het wordt gerund door een kleine groep actieve vrijwilligers alsmede een groep gepassioneerde DJ's en radiomakers. Als luisteraar zal je misschien niet altijd door hebben wat er komt kijken bij het beheer van een dergelijk station, maar het is meer dan wat muziek opzetten en aan elkaar praten.

De muziekredactie spendeert (letterlijk) uren om alle nieuwe muziek te beluisteren en in te voeren in de IndieXL muziekdatabase. Ook het samenstellen van de Free40, Indie Chart en Album Chart kost tijd. Er is redactie voor de website, de Facebookpagina en Twitterpagina om iedereen te blijven informeren over het laatste nieuws. Dat doen we uiteraard wel met veel plezier.

Dit alles kost echter wel geld. Voor het afspelen van muziek dienen wij te betalen aan de BUMA en SENA zodat de artiesten betaald kunnen worden voor ons gebruik van hun muziek, en natuurlijk moet er ook betaald worden voor het feit dat de stream 24 uur per dag alle luisteraars voorziet van muziek, de server, de hosting van de website, de licenties voor de software die we gebruiken. Het merendeel van deze kosten wordt betaald door de een aantal medewerkers van IndieXL. 

Het team van IndieXL is echter ambitieus. Hoewel het station momenteel goed draait, veel goede muziek heeft, erg veel aandacht besteedt aan Nederlandse muziek en een supertof team heeft kan het altijd beter. Om maar eens een paar dingen te noemen:

  • We willen graag een nieuwe server in een datacentrum laten hosten om meer een stabieler muziek bij jou de woonkamer, auto en slaapkamer in te krijgen. Dat kost geld.
  • We willen graag groeien in het aantal luisteraars. We worden door onze stream-provider en door de auteursrechtenorganisaties echter afgerekend op het aantal luisteraars. Meer luisteraars betekent dus automatisch hogere kosten. 
  • Daarnaast zullen we, om meer luisteraars te bereiken, meer aan promotie moeten doen. Je raadt het al: Promotie kost geld. 

Om dit allemaal in goede banen te leiden hebben we eind vorig jaar de Stichting IndieXL opgericht. Het doel van de stichting is het exploiteren van het radiostation IndieXL en het promoten van indiemuziek en Nederlandse muziek in het bijzonder. Door het oprichten van een stichting hebben we gezorgd voor een stuk consolidatie van de organisatie door middel van een rechtsvorm. Een ander voordeel is dat het een stuk makkelijker wordt om donaties te accepteren.

Kijkend naar het Nederlands radiolandschap denk ik dat IndieXL een unieke plek inneemt. Met de hoeveelheid aandacht voor Nederlandse bands en artiesten, de hoeveelheid indierock, indiepop en indie dance in combinatie met een selectie aan muziek van meer gevestigde namen biedt IndieXL een heerlijke mix van muziek voor mensen met een liefde voor de alternatieve muziekscene.

Een aantal luisteraars heeft inmiddels onze Doneer-pagina al gevonden. Maar om ervoor te zorgen dat de stichting, en daarmee het radiostation, op eigen benen kan staan en de ambities kan realiseren is echter meer geld nodig, en vooral ook een grote groep aan donateurs.  Om die reden wil ik hierbij vragen aan alle luisteraars, aan alle bands en artiesten, en aan bedrijven met een hart voor cultuur om te doneren. Een eenmalige donatie is prachtig, maar je kan natuurliijk ook een (kleine) maandelijkse donatie instellen in je Internetbankieren. Iedere euro die binnenkomt zorgt ervoor dat IndieXL beter wordt.

Donaties mogen naar de rekening van de Stichting IndieXL: NL86SNSB0927245957.

Voor bedrijven die interesse hebben in een meer gestructureerde steun: Neem vooral contact op via [email protected] Wij staan open voor allerlei vormen van sponsoring, zo ver die mogelijk is binnen de regels van onze licenties. 

Durf te ontdekken. Luister IndieXL.

 

Tag: indiexl